Selecteer een pagina

Ieder mens heeft zijn eigen pad; roeping

‘Ik mag toch niet klagen’. Bekruipt jou ook wel eens het gevoel dat er zoveel meer in jou zit dan dat er nu uitkomt en je veel meer vanuit flow en creativiteit wil werken, dat je dit gevoel niet langer kan negeren?

Diep van binnen heb je allang besloten dat je hier iets mee wilt, mee moet. Maar op de een of andere manier verlam je steeds wanneer je er aan denkt. Inmiddels merk je dat je steeds minder lekker functioneert. Dat wakkert misschien wel onzekerheid en frustratie aan en laat je hoofd meer aan het woord dan je hart. 

Je weet dat er zoveel meer in jou zit, dat je echt iets te brengen hebt in deze wereld, dat er iets in jou roept. Je weet alleen nog niet wat en hoe!

Ieder mens heeft zijn eigen pad, roeping. Of, zoals de Taoïstische filosoof Lao Zi zou zeggen: ieder wezen heeft zijn eigen Tao. Jezelf leren kennen is daarin de grootste schat: weten wat voor jou de belangrijke dingen zijn geeft je een leidraad in je leven, aan anker. Maar ook weten hoe je jezelf blokkeert en dat loslaten, maakt je vrij. Beiden weten en kunnen hanteren, geeft je houvast en tegelijkertijd vrijheid. 

“Wie anderen overwint, bezit kracht. Wie zichzelf overwint, is waarlijk sterk.”- Tao Te Ching van Lao Zi

Meesterschap over jezelf

Je eigen pad kennen, is als het maken van een routemap en kompas voor jezelf. Als je weet wat bij jou hoort, is het gemakkelijker je keuzes te maken. Het maakt je leven lichter, je werkende leven ook. Vooral als de wind je tijdelijk een andere koers doet varen, is het heel waardevol een stip aan de horizon te hebben. 

Leer te luisteren naar wat je diep van binnen beweegt, roept, leer jouw eigen pad kennen. 

4 Inzichten om te onthouden:

1. Er is maar 1 weg te gaan: die van jou zelf. Vergelijk jezelf niet met anderen, please anderen niet, maar luister naar de dromen en verlangens van vroeger. Ze vertellen je veel over jouw pad en wie je ten diepste bent. 

2. Je energie is je kompas. Jouw eigen pad herken je aan de energie en het plezier die je ervaart. Het voelt alsof de dingen vanzelf gaan, je aandacht wordt gevangen, je komt vanzelf in een flow. 

3. Je bent altijd precies daar waar je moet zijn. Dingen hebben de tijd nodig die ze nodig hebben. Ze gaan niet sneller als je eraan loopt te trekken. Net als dat het gras niet sneller groeit als je er aan trekt. Jouw weg gaat niet sneller of langzamer dan bij jou past. Jouw pad, vormt je, precies zoals het moet zijn.

4. Alles komt goed. Een zonnebloempit zal niet uitgroeien tot een eikenboom, het zal groeien tot een zonnebloem, daar hoeft de pit niet zijn best voor te doen. Hij wordt alleen wat het in essentie al is. Zo geldt dat ook voor jou. Als je dit beseft, kun je je overgeven aan het ritme van het leven. 

“Als je echt helemaal je ideaalplaatje mag schetsen, hoe ziet dat plaatje er dan uit? Waar droom je over?’

Wanneer we niet goed in ons vel zitten, hebben we vaak de neiging onszelf met anderen te vergelijken. We kunnen hier niet mee stoppen door eenvoudig te proberen te stoppen, dat zal niet genoeg zijn. We hebben iets anders nodig om onze aandacht op te richten: de roep in ons hart beantwoorden. Vol moed onze lang verloren passies terughalen, zelfs als we denken er geen tijd voor te hebben of onze innerlijke kritische stem er het nodige van vindt. 

Allemaal krijgen we een paar passies toebedeeld, zie ze als speciale activiteiten die je plezier en een gevoel van thuis geven. Het is alleen jouw taak om te ontdekken welke passie van jou is, deze herinneren, vertrouwen en vooral onszelf het geschenk geven er wat mee te doen. Luister naar die roep van binnen.

Hou genoeg van jezelf om er wat mee te doen. Maak er ruimte voor, voel hoe het plezier en de energie door je heen stromen. De levenskracht hoort bij ons, dit is het leven dat van je houdt. 

Hoe herken je jouw roeping? Let op één van de volgende aanwijzingen: 

– Je voelt een ongewoon heldere pijn of frustratie rond de status quo van een bepaalde kwestie of onderwerp. Je voelt of ziet duidelijk wat er ontbreekt en anders moet.

– Je ziet een krachtig visioen – vaag of helder – over wat zou kunnen zijn. Dat visioen blijft je in je hoofd rondspoken.

– Je voelt je geïnspireerd of zelfs een drang om in actie te komen.  Je hebt een mysterieus gevoel van “Dit is mijn werk om te doen”.

– Je ervaart dat luisteren naar die roep in jou een magisch en versterkend proces is. Ondanks dat je Innerlijke Criticus soms kan opduiken en ondanks dat het hard werken is, krijg je energie en een gevoel van betekenis, en juistheid, van het doen. Je voelt een soort “flow” terwijl je er aan werkt.

Een paar vragen om eens bij stil te staan:

– Als je vrij droomt, helemaal jouw ideaalplaatje schetsen, hoe zit jouw stip op de horizon er dan uit?

– Inkomen speelt geen rol, daar hoef je je niet meer druk over te maken, wat zou je dan gaan doen? 

– Jij bent de beste versie van jezelf; wat breng je op die manier aan de wereld?

– Wat wil jij achterlaten, waar wil je dat mensen jou om kennen?

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw inzichten, naar dat wat jou roept en hoe je hier vorm aan geeft.  

Wist je dat elke dag, ook al is het 15 minuten, hiermee bezig zijn betekent dat je structureel bezig bent met het leven van jouw eigen pad? 

 

Bronnen:
De 5 principes van Tao voor een lichter leven, door Linda HoPlaying Big, Tara MohrKrachtzieners, Tiara Dijkhof

Meer inspiratie

”Meer

Mijn missie? Inspireren! Zoveel mogelijk mensen mogen raken en op weg helpen hun persoonlijke missie te manifesteren. Vanuit hun kracht en talent, zichtbaar zijn en waarde delen. Dat maakt de wereld mooier en leuker! Wauw, wat een rijkdom.