Selecteer een pagina

Spinnende gedachten: Wordt het wel goed ontvangen? Kwam het wel over? Heb ik de juiste snaar geraakt, zag ik het wel goed? Herkenbaar?

Lof, kritiek, het kan een flink gevoel van onzekerheid geven. Hoe kun je nou vermijden dat de waardering van lof of kritiek bepalend wordt voor jouw koers? 

Als het enthousiasme een keer uitblijft, slaat dan de twijfel toe? Is kritiek terecht en moet je dan meteen grondig onderzoeken of je wel op het juiste spoor zit….

Ik was op pad met een klant, we hadden een wandel afspraak. De ontmoeting verliep zoals ik ‘m zou wensen; er was diepgang, connectie, openheid, het dieptepunt werd aangeraakt en er volgde een hernieuwde ruimte met waardevol inzicht. Precies wat ik wens in mijn werk tijdens een sessie. Ik krijg lof, we zeggen elkaar gedag, mijn klant gaat met meer ontspanning en inspiratie voort. 

Hoe doe je het juiste met lof of kritiek zodat het dienend is en daarmee ook aan dat wat jij diep van binnenuit te doen hebt?

Niemand vindt kritiek leuk maar vooral vrouwen zijn toch vaak gesocialiseerd om geen ophef te maken en, boven alles, aardig te zijn. Tegen de tijd dat een meisje volwassen wordt, heeft ze waarschijnlijk al honderden films, televisieshows en advertenties gezien waarin een vrouws lotsbestemming is vastgesteld niet door haar eigen keuzes maar door hoe ze ervaren wordt door anderen. In honderden van die verhalen krijgen we de boodschap: Wat andere mensen over ons denken en zeggen doet er toe, een heleboel. 

Kritiek of een negatieve reactie vertelt vooral iets over waar een klant naar op zoek is. Het vertelt niet zoveel over je verdienste als ondernemer. Hetzelfde geldt voor de lof en waardering die je van een klant krijgt. Ook dat zegt vooral iets over waar je klant naar op zoek is.

Maar kan het zo zijn dat kritiek op een bepaalde manier een spiegel is van hoe je over jezelf denkt? Is het een reflectie van de waarheid?” Als je bijvoorbeeld angstig bent over dat er wordt gezegd dat je niet slim genoeg bent, kan die twijfel over jezelf versterkt worden.. Wanneer je je gekwetst voelt door kritiek over je uiterlijk, zal je waarschijnlijk een gevoel van schaamte hebben over je lichaam.

Wanneer je de wortels van je overtuigingen vervangt door een meer accurate kijk naar jezelf, kan je jezelf bevrijden van de impact die kritiek op ons kan hebben. 

Met andere woorden: feedback is nuttig omdat het ons inzicht geeft over de mensen die we willen bereiken, beïnvloeden en waarvoor we van betekenis willen zijn. Binnen dat kader kunnen we filteren welke feedback – zowel lof als kritiek – je kunt gebruiken om je doelen te halen zonder de lastige emotionele pieken en dalen.

 

Authentiek zijn, luisteren naar wat jou van binnenuit roept, is loyaler zijn aan je dromen dan aan je angsten.

 

Ik geloof dat je dromen belangrijk zijn – heel belangrijk. Ik geloof dat ze je vertellen over het leven dat je authentieke zelf wil leiden. Ik geloof dat ze je vertellen over wat je wilt realiseren in je leven. En ik geloof dat ze je vertellen wat voor soort leven en carrière je vervulling zal brengen.

En toch, voor ons allemaal, vormt het leven zoveel uitdagingen om onze dromen te eren. Angst en zelftwijfel stormen in ons binnenste, vooral als het gaat om onze belangrijkste dromen en roepingen. We vinden subtiele manieren om ons te verbergen of te rationaliseren waarom we het luisteren naar onze innerlijke roep moeten uitstellen.

We maken ons vaak zorgen over de praktische zaken – financiële beperkingen, zorgtaken in ons gezin – en het is meestal niet heel helder duidelijk hoe het gaat lukken moedig onze ambities vorm te geven.

Gevolg geven aan die stem van binnen, gaat over het navigeren door al die innerlijke en uiterlijke uitdagingen, zodat je inderdaad een leven kunt leiden en een carrière kunt nastreven die is afgestemd op je dromen, je roepingen, op wat betekenis voor jou heeft.

Laten we hier meer ruimte voor maken. We hebben mensen nodig die dit spel spelen, luisterend naar onze authentieke roepingen, want wanneer we dat doen, brengen we gezond verstand en het medeleven voort die onze wereld hard nodig heeft.

 

Meer stappen durven zetten luisterend naar die stem? 

Zo leer je nog beter luisteren naar je innerlijke stem en daarop te vertrouwen. Stel je voor hoe jouw leven eruit ziet wanneer je luistert naar deze stem in jou?

Afspreken? Het is mijn eer je te ontmoeten en op weg te mogen helpen. Afspraken kunnen live plaatsvinden in de praktijk in centrum Zutphen, op een locatie in de regio Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen en ook via skype/zoom vanuit je lekkere stoel.

Meer over mij? Dat lees je hier

Tiara Krachtzieners Ondernemen coach