Selecteer een pagina

Je eigen ideeën vergelijken

met anderen

met boeken

met workshops, lezingen…

en wat je nog meer voor handen krijgt

Dat doe je jezelf aan

Omdat je denkt dat het dan beter is

Voordat ik begon met schrijven, las ik eerst enorme veelheden aan blogs van anderen in mijn werkveld. Blogs over ondernemen vanuit je hart, gedreven vanuit je waarden, ik kon er over mee praten uit eigen ervaring. Maar zelf erover vertellen durfde ik toch niet. Stel je voor dat mensen zouden denken dat ik het niet goed zag. Of dat ze me raar zouden vinden. Dus eerst maar even kijken wat anderen over het onderwerp schreven.

Onzeker? 

Ik was niet onzeker hoor, nee zeg, hoe kom je erbij. Ik wil wel graag volledig zijn, zei ik tegen mezelf, dus ik doe research. Hoe anderen het doen is niet hoe ik het wil, dus ik volg ze eerst nauwkeurig. Een uren-durende lam leggende bezigheid dat me ook nog eens geen goed gevoel gaf.

Er klinkt veel veroordeling in vind je niet? Ja. En dat is echt niet nodig. We lopen allemaal ons pad van onzekerheid. Het hoort erbij, althans dat denk ik. Wat denk jij? Ik denk dat het je dichterbij jezelf brengt. 

Jezelf te kort doen

Dat vergelijken, of je eigen waar-en wijsheden aanpassen, naar maatstaven waarvan je denkt dat ze acceptabel zijn, dat geeft geen goed gevoel. Je krijgt er geen vervullend gevoel van. Ondernemen doe je om een reden. Ik hoop dat die reden over voldoening gaat. En over delen. Over de totaliteit van jezelf.

Met aanpassen en vergelijken doe je in werkelijkheid niet alleen jezelf tekort, maar ook iedereen die jouw publiek is. Je deelt jezelf namelijk niet echt. Dat is voelbaar.

Het is angst wat je brengt. Bang om niet goed genoeg te zijn. Niet interessant genoeg, niet wijs genoeg. Niet genoeg.

Wat me geholpen heeft is oefenen in het schrijven recht uit mijn hart. Gewoon, voor mezelf over wat er op dat moment in me omging. Kleine stukjes tekst, niets ingewikkelds. Dat maakte de stap naar schrijven recht vanuit mijn hart over een specifiek onderwerp gemakkelijker. Mijn drive om echt van betekenis te zijn is sterker dan mijn angst niet goed genoeg te zijn. Dit helpt me om mijn ideeën en inspiratie te delen, omdat van betekenis zijn voor mij gaat over echt iets van jezelf delen. Dan voegt het waarde toe.

Delen gaat over totaliteit. Jezelf totaal inbrengen. Jou Zelf. Waar jij op dit moment staat. Waar jij op dit moment bent gekomen. Met alles wat je leerde en door te geven hebt.

Dus, wat ga je doen? Wat is je volgende stap?

Wat is het waarmee jij de wereld wilt verrijken? Met welke vibe wil je dat? Daar hoort vast kracht, wijsheid, vertrouwen en geluk bij…