Een mooie vraag aan het einde van je dag:

Wat gebeurde er vandaag echt?

‘Echt’ heeft voor mij te maken met levendigheid, waar echt een dynamiek ontstond. Het is hoe ik de vraag stel: waar zat de levendigheid vandaag? 

Wat “echt gebeurde” voor mij, heeft te maken met levendigheid, met beweging. Het is hoe ik het vraag, waar was er echte levendigheid op de dag? Wanneer werd ik geraakt? Wanneer voelde ik echt, ontdekte ik iets nieuws, of groei.  er iets in mij? Wanneer gebeurde er iets dat er voor mij toe deed en voor iemand’s hart en welzijn? 

Elke dag vult zich met afspraken en activiteiten, is een werveling van de dingen die we doen. Elke dag biedt ons de verleiding om terug te blikken en samen te vatten op basis van de to-do-list die afgevinkt kon worden. 

En daarom is het mooi de dag bewust op een andere manier te bekijken. Wanneer ik mezelf de vraag stel ‘waar gebeurde het echt vandaag’, dan kijk ik naar wat de echte kern is van mijn dagelijkse leven. 

Wanneer ik mezelf die vraag stel, blijk ik tot heel andere antwoorden te komen:  

  • de lach recht vanuit het hart met een vriend 
  • het moment waarop ik angst voelde en het benoemde
  • elk moment waarop ik daadwerkelijk iets voor iemand kon doen of er voor iemand kon zijn. 
  • momenten waar ik een blinde vlek van mezelf ontdekte, of een lang gekoesterde overtuiging op de proef werd gesteld 
  • momenten met mijn dieren, waar ze genegenheid geven, simpelweg genieten en voluit speels zijn  

Het zijn altijd momenten – geen uren of activiteiten – die samenbrengen wat er die dag echt gebeurde.

Ik merk dat wanneer ik deze vraag stel, ik veel bewuster wordt van de levendige momenten, waardoor het me beter lukt ze bewust te creëren, op te merken en ervaren vanuit volledige aandacht in het moment. 

Wat zou er voor jou zichtbaar worden wanneer je de vraag stelt ‘Wat gebeurde er vandaag echt?’ Niet de activiteiten, niet de lijst met wat je bereikt hebt, maar die momenten waarop je geraakt werd, of gebeurtenissen die er toe deden voor het hart en welzijn – voor dat van jezelf of een ander?  

Wat gebeurde er vandaag echt?

Meer over mij? Dat lees je hier