Hoe meer we knuffelen, des te gezonder het is. Dit is uit vele malen uit onderzoek gebleken. Maar wat heeft knuffelen nu te maken met het belichten van kracht?

knuf op werk

Op de eerste plaats: dat wat goed is voor je, moet je zeker vaak doen. Of dit nu op persoonlijk of professioneel vlak is. Immers, zeker geldt dit voor zelfstandige professionals, prive en werk lopen steeds meer door elkaar. Wanneer je je kracht optimaal wilt inzetten, vraagt dat om goed in je vel zitten! Knuffelen is goed voor je!

Bij een knuffel wordt een wonderbaarlijk stofje aangemaakt in de hersenen: Oxytocine. Deze stof wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. De rol van dit hormoon is veel groter dan vroeger werd gedacht. Oxytocine kan als ware als medicijn gebruikt worden. Zo blijkt Oxytocine een goed middel tegen stress en bang zijn. Het verzwakt de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden, waardoor we socialer zijn. Daarnaast verbetert Oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk en hartslag en zorgt voor een effectievere spijsvertering. (nog goed voor de lijn ook dus!)

Oxytocine wordt ook wel als “helende nectar” beschouwd en is onmisbaar omdat het de aanmaak van andere stoffen die onze stemming bepalen positief beïnvloed. Dat is toch bijzonder effectief op de werkvloer?

knuffelen verhoogt productiviteitVoor mannen werkt het net iets anders dan voor vrouwen. Oxytocine wordt zowel bij mannen als bij vrouwen geproduceerd wanneer ze iemand aanraken of aangeraakt worden. Ondanks dat ze evenveel van het stofje aanmaken merken mannen er minder van omdat testosteron het effect van Oxytocine verminderd. Bij vrouwen versterkt oestrogeen Oxytocine juist.
Toch blijkt ook uit een Australisch onderzoek dat mannen die vaak knuffelen gezonder, slanker en gelukkiger zijn. Mannen die vaak knuffelen zijn veel socialer dan mannen die dat niet vaak doen.

Effectief voor productiviteit en samenwerking; Knuffels hebben zowel emotionele als sociale functies. Ze geven troost, emotionele ondersteuning en laten zien dat je “er mag zijn”. Ook kunnen ze dienen als aanmoediging, geven ze je zelfvertrouwen en zul je moeitelozer tot acties overgaan. Bijzonder effectief dus voor je productiviteit en samenwerking! Kortom: een knuffel is iets heel positiefs.

happyworkEen knuffel kan overal en is voor iedereen. Knuffelen kan op elk moment en overal, kost weinig tijd en moeite! Helend nectar bijvoorbeeld tijdens uitdagende of stressvolle periodes. Vooral als je veel  aan je hoofd hebt, dus juist ook in het zakenleven. Gebleken is dat knuffelen met collega’s de productiviteit op de werkvloer zou verhogen. Leg wel eerst even uit wat je intenties zijn voordat je iedere relatie om de hals vliegt! 

Kortom: knuffelen kent eigenlijk alleen maar positieve effecten en kan bijna als een wondermiddel worden gezien. Doe het dan ook vooral vaak! Misschien is het in het begin even wennen als je niet zo’n knuffelmens bent, maar uiteindelijk zul je zien dat het alleen maar positieve dingen oplevert.

En oja, nog 1 laatst praktisch dingetje: knuffel over rechts in plaats van links. Want dan is het echt heart-to-heart. En dat… is waar de kracht van ieder start!

En dan als laatste: Mag ik je om een gunst vragen? Wanneer je iets aan dit bericht hebt gehad, een ‘pling’, je dacht ‘he, dit is interessant voor me’, je inspireerde, wil je dan iets voor ons doen? Stuur dit bericht door aan iemand, vraag om het te lezen. Vraag om een keus te maken voor het belichten van kracht. Dat hebben we nodig. We hebben jou nodig. Zegt het voort! Dankjewel…

krachtzieners

 

 

 

De info uit deze blog is geinspireerd op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl