KZ_beeldspreuk_moeVoor freelancers is motivatie een van de belangrijkste overlevingsvoorwaarden. Heb je immers geen enthousiasme, idealisme of een doel voor ogen, dan is je inzet minimaal en gaat het snel bergafwaarts met je praktijk. Maar hoe doe je dat, jezelf motiveren?

Waarom is het belangrijk jezelf te motiveren?

Allereerst omdat er niemand anders is die het voor jou doet. Werknemers kunnen op collega’s, hun baas of een adviseur of coach terugvallen, maar jij moet als zelfstandige ook wat dit betreft het wiel opnieuw uitvinden.

Door jezelf op de mooie en positieve kanten van je freelance praktijk te blijven richten, heb je ook voldoende motivatie om de zwaardere kanten van het ondernemerschap het hoofd te bieden. Denk bijvoorbeeld aan het onzekere inkomen, de lange uren die je steekt in je bedrijf om het rendabel te maken, of eventuele problemen met opdrachtgevers.

Wanneer heb je motivatieproblemen?

Herken je bij jezelf een of meerdere van onderstaande punten, dan heb je – tenminste als het probleem structureel is, iedereen heeft immers wel eens een dipje! – mogelijk last van een motivatieprobleem:

 • Je verveelt je voortdurend en ziet geen uitdaging meer in je werk.
 • Je begrijpt niet meer waarom je doet wat je doet.
 • Je bent het overzicht kwijt. Je planning is een zootje en je hebt geen zin meer om vooruit te denken of klanten te benaderen. Je laat alles liever op zijn beloop.
 • Je bent vaak onrustig en onzeker over de kwaliteit van je werk en hebt het gevoel overvraagd te worden door je klanten/opdrachtgevers.
 • Je maakt (onnodige) fouten.
 • Je hebt de neiging taken uit te stellen en op allerlei manieren afleiding te zoeken. Door bijvoorbeeld geregeld naar de telefoon te grijpen voor een luchtig gesprek met een vriend, eerst een wasje te draaien of boodschappen te doen, of urenlang te internetten.
 • Je haalt je deadlines niet.
 • Je hebt moeite om creatief te denken en problemen op te lossen.

Tips om jezelf te motiveren

Is je motivatiepeil naar jouw idee tot onder het nulpunt gezakt, dan is het goed om je werk- en leefpatroon eens grondig onder de loep te nemen. Vaak valt er heel wat aan je situatie te verbeteren, en zijn de problemen minder ernstig dan je dacht.

Ontdek wat je waard bent

keuzesJe kunt niet gemotiveerd blijven als je geen visie hebt op waar je naartoe wilt met je bedrijf. Om een visie en doelstellingen te ontwikkelen, moet je allereerst weten wat je persoonlijke kwaliteiten en voorkeuren zijn en hoe je deze het beste in kunt zetten. Jij en je bedrijf zijn immers één! Je kunt daarvoor het volgende doen:

 • Ga bij jezelf na of je je werk wel echt leuk vindt. Het is opvallend dat succesvolle ondernemers doorgaans heel blij zijn met wat ze doen, ondanks dat ook zij natuurlijk geconfronteerd worden met dagelijkse problemen. Onderzoek daarom of wat jij momenteel doet in principe aansluit bij wat je diep van binnen echt zou willen. Daarbij gaat het om de kern, dus niet of het werk je regelmatig tegenzit of dat er vervelende aspecten aan verbonden zijn.
 • Maak een scherpe analyse van je sterke en zwakke punten. Laat ook anderen (vrienden, bekenden, klanten) je kritisch beoordelen. Zo kom je tot een realistischer beeld van wie je bent en wat je kunt.
 • Bekijk je sterke kanten (kernkwaliteiten, talenten, competenties) en kijk of die wel voldoende tot zijn recht komen in je dagelijkse werk. Voorbeeld: je bent goed in presenteren en mondelinge communicatie. Maar door je huidige werk/opdrachten zit je eigenlijk vastgeroest achter je bureau en spreek je nauwelijks met anderen behalve over de telefoon. Deze situatie kun je natuurlijk niet een-twee-drie veranderen, maar je kunt er wel over na gaan denken hoe je deze vaardigheden in de toekomst – bijvoorbeeld door  een andere vorm van dienstverlening in jouw vakgebied te kiezen – meer kunt gaan benutten.
 • Door je te focussen op je sterke kanten, heb je de eerste stap gezet om deze te realiseren in je werk. Je onderneemt dus actie. Op deze manier geef je ook meteen richting aan je onderneming: je stelt voor jezelf heldere doelen en hebt een visie op wat je wilt bereiken. Na verloop van tijd zul je zeker iets vinden dat aansluit bij jouw talenten en wensen.

Is dit herkenbaar voor jou als professional en zou je wel een steun in de rug kunnen gebruiken om je focus weer scherp te krijgen? Schroom dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag doelgericht en snel om je focus weer helder te krijgen. Mail naar tiara@krachtzieners.nl of vul het contactformulier in.

Krachtzieners schrijft blogs om je te inspireren voor de kracht van je zaak. Naast eigen blogs gebruiken we hiervoor een selectie van bronnen die aansluiten bij onze visie. Bron: Geïnspireerd door Zelf motivatie voor de ondernemer: de passie levend houden en doelen bereiken, Elmar.